Voegwerken
Voegwerk
Dilletatievoeg
Door weersinvloeden en temperatuurverschillen kunnen gebouwen werken. Dit betekent dat er op de gevels krachten ontstaan die scheuren kunnen veroorzaken in het voegwerk. Om dit te voorkomen wordt er tegenwoordig een zogenaamde dilletatievoeg aangebracht. Deze voeg loopt van boven naar beneden en scheidt als het ware twee gevels. In de voeg wordt materiaal aangebracht dat kan meekrimpen of oprekken. Hierdoor wordt het scheuren van de gevel voorkomen.
Vooral oudere panden ontberen een dilletatievoeg en zijn hierdoor veel gevoeliger voor scheurvorming.
Doorgestreken voeg
Dit is tegenwoordig de meest toegepaste voeg. Dit komt door de zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Bij deze manier van voegen wordt de voeg stevig aangedrukt. Hierdoor is de voeg sterk en dicht de muur goed af. Daarbij komt dat de voeg in een groot aantal kleuren te maken is. Voeg en steen kunnen hierdoor vrijwel dezelfde kleur krijgen.
Gladde voeg
Zoals de naam al suggereert wordt deze voeg zeer glad afgewerkt. De stenen en het voegwerk kunnen hierdoor tot een zeer egaal oppervlak verwerkt worden. Glad voegwerk is vakwerk dat relatief veel tijd vergt. Echter als er van echte vakmensen die hun professie goed verstaan, gebruik wordt gemaakt, wordt het resultaat bijzonder en krijgt de gevel een opvallend uiterlijk.
Kamvoeg of borstelvoeg

Knipvoeg of snijvoeg

Schaduwvoeg